Academia Credis cu sprijinul FundaÈ›iei Orange anunţă lansarea celei de-a doua etape a proiectului naÅ£ional “Transformă IT-ul în abilitate!” prin care oferă acces gratuit la cursuri IT&C persoanelor cu dizabilități locomotorii ÅŸi deficienÅ£e auditive din mediul urban È™i rural.
Proiectul prin această a doua etapă urmăreÅŸte dezvoltarea competenÈ›elor IT&C a unui număr de 10 de tineri cu vârste cuprinse între 18-35 ani cu dizabilități locomotorii ÅŸi deficienÅ£e auditive. Scopul este de a facilita integrarea pe piaÈ›a muncii È™i îmbunătățirii calității vieÈ›ii a tinerilor implicaÈ›i în proiect. Pentru a urma aceste cursuri beneficiarii nu au nevoie decât de un calculator cu acces la internet (cursurile putând fi urmate de acasă).
Cursurile IT&C se vor desfăşura începând cu luna martie 2014, în weekend-uri ÅŸi vor fi susÅ£inute prin intermediul unei platforme de Training Online (WebEx) cu sesiuni de dezbateri, aplicaÅ£ii interactive ÅŸi laboratoare hands-on. Acestea fac parte din suita de cursuri CISCO ÅŸi îi pregătesc pe tineri pentru a ocupa poziÈ›ii de nivel entry-level în industria IT&C (tehnician calculatoare, tehnician help-desk, tehnician de reÅ£ea, administrator reÅ£ea, etc), oferindu-le totodată ÅŸi cunoÅŸtinÅ£ele necesare pentru a obÅ£ine certificarea CCENT recunoscută la nivel internaÅ£ional.
În cadrul proiectului este alocat un instructor dedicat pentru a susÅ£ine cursurile Cisco de reÅ£elistică, instructor acreditat de către Cisco fiind Cisco Certified Academy Instructor (CCAI).
La finalul proiectului “Transformă IT-ul în abilitate!” participanÅ£ii vor primi diplome de participare prin care se atestă abilităţile dobândite în cadrul sesiunilor de lucru, vor beneficia de ajutor pentru a îÅŸi crea conturi în reÅ£eaua LinkedIn, cât ÅŸi pentru a îÅŸi realiza sau actualiza CV-ul pe principalele site-uri de profil. Tinerii se vor bucura de sfaturi utile ÅŸi consiliere în carieră, iar persoana cu cele mai bune rezultate la sesiunile de evaluare va fi înrolată într-un stagiu de internship în cadrul companiei partenere Bittnet Systems.
OpÈ›ional, tinerii pot susÈ›ine examene suplimentare în cadrul Academiei Credis pentru calificările CNFPA “Tehnician ReÈ›ele de TelecomunicaÈ›ii” È™i/sau “Administrator ReÈ›ea de Calculatoare”.
Pentru ca experienÅ£a educaÅ£ională să fie completă, Academia Credis cu sprijinul FundaÈ›iei Orange oferă tinerilor acces gratuit la platforma de studiu online, suport de curs ÅŸi cărÅ£i disponibile în format electronic ÅŸi fizic.
Înainte de finalizarea primei etape, tinerii au avut parte de o surpriză din partea organizatorilor la ultimul laborator. FundaÈ›ia Orange È™i Academia Credis i-au avut ca invitaÈ›i pe Marian Selea, CCIE la Cisco Bruxelles È™i pe Nicolai Sandu, Area Academy Manager la Cisco Systems România la momentul respectiv. AceÈ™tia i-au încurajat pe tineri, i-au motivat È™i le-au oferit argumente pertinente pentru a-È™i deschide orizonturile către o carieră în reÈ›elistică.
Impresionant pentru ei a fost faptul că Marian Selea le-a vorbit foarte mult din experienÈ›a sa vastă de la TAC, din cadrul Cisco Bruxelle È™i despre faptul că întreaga sa activitate a desfășurat-o în calitate de nevăzător. Toate certificările È™i statutul de CCIE le-a obÈ›inut prin foarte multă muncă È™i perseverență, dorind să le dovedească tinerilor că o problemă fizică nu este un impediment pentru a realiza ceea ce îÈ›i place dacă îÈ›i doreÈ™ti cu adevărat.
Criteriile de eligibilitate ce stau la baza selectării tinerilor sunt următoarele:
„Transformă IT-ul în abilitate!” este un proiect cu o importanţă deosebită în condiÅ£iile în care accesul persoanelor cu dizabilităţi pe piaÅ£a muncii este foarte redus, doar 4% dintre acestea având un loc de muncă.
”Consider că astfel de iniÈ›iative pot schimba în sens pozitiv viaÈ›a persoanelor cu handicap ÅŸi în mod special a tinerilor cu handicap locomotor È™i deficienÈ›e de auz care nu sunt integraÅ£i pe piaÅ£a forÅ£ei de muncă. Îmi doresc ca proiectul să sensibilizeze opinia publică ÅŸi în special angajatorii, în vederea angajării persoanelor cu dizabilităţi”, Cristian PaÈ›achia – Development & Innovation Manager, la Orange România.
”Este deja cunoscut faptul că dezvoltarea ÅŸi certificarea competenÅ£elor IT reprezintă un real avantaj pe piaÅ£a muncii, iar în situaÅ£ia economică actuală accesul persoanelor cu dizabilităţi la aceste cursuri de reÅ£elistică semnifică noi oportunităţi pentru o viaţă mai bună”, Mihai Logofătu – Manager General al Academiei Credis.
“Cursul chiar mi s-a părut foarte interesant. Nu am mai participat la cursuri online ÅŸi nu ÅŸtiam exact cum o să se desfăşoare orele însă acum după primul curs, mă bucur că am decis să particip. Sunt convinsă că până la sfârÅŸitul programului îmi voi consolida informaÅ£ile pe care le am despre domeniul IT dar ÅŸi că voi acumula informaÅ£ii noi ÅŸi folositoare în a găsi un loc de muncă!” a declarat Mirela, participantă din cadrul primei grupe de tineri a proiectului “Transformă IT-ul în abilitate!”.
Acum se formează cea de-a doua grupă din cadrul proiectului. Dacă dorești să iei parte la cursurile Cisco de rețelistică pe care Fundația Orange și Academia Credis le pun la dispoziție gratuit, scrie-ne la adresa de email denissa.iancu@academiacredis.ro.